mail@stapinntravel.com

"Buiten"gewone Indonesie reizen sedert 1979

www.rumahkita.info 

HOME

JAVA

OOST JAVA

BALI

RUMAH KITA

LOMBOK

SUMATRA

SINGAPORE

ONZE REIZEN

LINKS

OOST JAVA

     

Kalibaru

De volgende stop is in Kalibaru. Kalibaru ligt 45 km na Jember en ongeveer 50 km voor Bayuwangi en Ketapan (ferry naar Bali) langs de spoorlijn die loopt van Banyuwangi naar Surabaya. Ook de lijndienstbussen op deze route stoppen in Kalibaru.

Het verblijf hier is mogelijk bij Margo Utomo of als u met 2 tot 8 personen reist bij Villa/Guesthouse Rumah Kita (Ons Huis). Dit is echt onze aanrader.

Rumah Kita ligt naast Margo Utomo Hill View Cottages 3 km buiten Kalibaru, en heeft 4 tweepersoons kamers met badkamers verdeeld over een apart gastenverblijf en een villa. Beide gebouwen hebben een groot terras en tussen de gebouwen ligt een privé zwembad. Natuurlijk is het verblijf hier inclusief ontbijt en eventueel de andere maaltijden.

Kijk voor de waardering die andere gasten gaven aan Rumah Kita op de Vakantiereiswijzer. (KLIK HIER)

Margo Utomo Agro resort  is een Hotel/Guesthouse vlak achter het station in een plantage van 13 hectare. Het hotel bestaat uit 50 cottages in de tuin van de plantage. 3 km buiten het dorp naar het oosten is nog een filiaal (Margo Utomo Hill View Cottages) met 30 cottages aan het riviertje Kalibaru. Beide hotels zijn voorzien van een zwembad.

Veel reizen doen Kalibaru aan op weg naar Bali. Helaas de meeste slechts voor 1 nacht. Een veel gehoorde klacht van deelnemers aan deze reizen is dat men graag een paar dagen langer in Kalibaru had willen blijven. Hetzij om één van de vele trips te maken of om eens lekker uit te rusten (maar dan niet in de grote stad).

Stap – Inn Travel is erin geslaagd alleen vertegenwoordiging  van Rumah Kita te verkrijgen.

Klik hier om naar de website van Rumah Kita te gaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumah Kita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijzen Rumah Kita 

Vanaf Euro 30,00 per 2 persoonskamer per nacht inclusief ontbijt.

 

Zie voor meer informatie over Rumah Kita www.rumahkita.info

 

     

Mogelijkheden voor trips vanuit Kalibaru: (Graag opgeven bij boeking voor de meerdaagse trip naar Sukamade/Meru Betiri)

 • Wandeling door de desa  (1 uur)
 • Grote plantage trip met tevens een bezoek aan de fabriek waar de producten worden verwerkt. (halve dag)
 • Dagtrip naar Alas Purwo Nat. Park. ( een steppe landschap waar veel herten, wilde zwijnen, pauwen en apen voorkomen) hier kan ook een boottocht gemaakt worden door de mangrove bossen van een uur of 3. Hou er rekening mee dat dat het mooiste is bij laag water. Bij hoog water zijn er geen beesten.
 • Dagtrip naar Baluran Nat. Park in het noord-oosten. Hier zitten veel herten, bantengs, zwijnen, pauwen en apen maar je ziet ook veel visarenden. 
 • Waterval (3 km achter Margo Utomo I tussen de cacaoplantages. 3 uur)
 • Tocht met een koets vanuit Rumah Kita in combinatie met een wandeling door de rijstvelden in de directe omgeving van het dorp. Je brengt ondermeer een bezoek aan de blikslagers, rijstpellerij, torren kwekerij, bakstenen maken , de lokale pasar en een pindafabriek en het maken van tahoe.
 • Wandeling vanuit Rumah Kita door de aanplant van Suikerriet de berg Gunung Putri op (berg aan de andere kant van de rivier met suikerriet en koffieplantage)
 • Jungle trek (Volle dag met gids)
 • 2 daagse trip naar het Nat. Park Meru Betiri. (70.000 Ha jungle in het zuiden waar apen, neushoornvogels, reuze vleermuizen, zwarte panters, grote leguanen en naar men zegt de laatste 7 overgebleven Javaanse tijgers voorkomen. Tevens mogelijkheid om ’s avonds naar het strand te gaan waar de reuze zeeschildpadden hun eieren komen leggen)
 • Trip naar de Kawah Ijen vulkaan (De meest oostelijke vulkaan van Java waar nog handmatig zwavel wordt gewonnen. Vertrek om 04.00 uur en terugkomst rond de lunch)

Hoewel alle trips zeker de moeite waard zijn (men ziet Indonesië eens van een andere kant en de trips zijn nog niet zo ontwikkeld voor het massa toerisme) willen we 2 van deze trips er graag uitlichten omdat deze zeer gewaardeerd worden door mensen die met ons een reis hebben gemaakt.

 

Nationaal Park Meru Betiri

De tocht wordt gemaakt, met 1 of meerdere landrovers. (Afhankelijk van het aantal deelnemers.  Het vertrek vanuit Kalibaru is na het ontbijt. Bij Genteng wordt afgeslagen naar het zuiden en de route voert door diverse plantages. (papaya, koffie, rubber en cacao).

Onderweg is ook een suikerfabriek maar men van het afgetapte vocht van de cocospalmen suiker maakt. Gula Kelapa)

Na de plantages voert de weg langs het strand van Rajekwesi waar de meegebrachte picknick lunch wordt gebruikt. Daarna voert de route naar boven door de jungle en via een zeer slechte weg over een heuvelrug. Hier begint de jungle met een afdaling door het bos tot op zeeniveau. Men kan afspreken met de chauffeur om 1, 2 of 3 uur te gaan lopen over het keienpad naar beneden. 

 
 

Palmsuiker fabriek

Baai van Rajekwesi

 

Als je gaat lopen heb je meer kans om beesten te zien. Er zitten nog veel apan, neushoornvogels (Toekan) reuzevleermuizen (kalong) hagedissen en grote iguana's en ook nog visarenden. In het bos komen ook veel herten, zwijnen en zwarte panters voor maar die zie je overdag zelden.

Er moeten nu ook wat riviertjes worden overgestoken (bruggen zijn hier niet aanwezig).

Het laatste stuk gaat door de plantages die rond het dorpje Sukemade liggen. 

De overnachting vindt plaats in de Mess van de onderneming Sukemade. Aankomst hier is tussen drie en vier uur en er is dan nog volop gelegenheid een wandeling te maken door het dorpje. Hier wonen alleen arbeiders van de onderneming.

 

In het Nationaal park zijn slechts 2 dorpjes die langzaam verdwijnen. De concessie van de onderneming is door de regering niet verlengd omdat men wil dat het weer een volledig natuurpark wordt. Dit heeft tot gevolg dat de onderneming jaarlijks kleiner wordt en er steeds meer mensen wegtrekken. In het dorp is alleen elektriciteit van de onderneming en de generator gaat om 22.00 uur uit. Dan is er alleen verlichting van petroleumlampen.Als de duisternis invalt komen er honderden reuze vleermuizen over die naar de fruitbomen van de bevolking in het oosten trekken.

De accommodatie hier is erg eenvoudig. Na 22.00 uur alleen een olielamp en wassen alleen met koud water uit de Mandibak. En natuurlijk geen Air Conditioning. Je zit dan ook in de jungle.

Als je in Rumah Kita verblijft gaan er extra lakens, handdoeken, zeep en toiletpapier mee.

 

Na het diner gaat het dan per landrover in ongeveer 20 minuten naar het strand. Het laatste stuk, een pad van 700 mtr door het bos, moet te voet worden afgelegd.

Op het strand gaat de gids op zoek naar verse sporen en heeft hij die gevonden dan geeft hij een signaal dat men naar het nest kan komen. De schildpadden die hier eieren komen leggen variëren van 150 – 350 kilo en leggen gemiddeld 100- 150 eieren. 

De dieren zijn zo’n 2 uur op het strand om het nest te graven, eieren te leggen en het nest weer dicht te gooien. Na 55 – 56 dagen komen de eieren uit.

 
 
     

 
     
 

Omdat er veel stropers zijn wordt het nest gemarkeerd en soms direct maar anders de volgende dag worden de eieren uitgegraven en binnen een omheining weer ingegraven. Als ze daar uitkomen gaan de jonge dieren naar de kweekbakken om aan te sterken. Het gevolg hiervan is dat 95 % de eerste 10 dagen overleeft terwijl dat percentage normaal slechts op 10 % ligt.

De terugtocht wordt via dezelfde route gemaakt en het is geen uitzondering als je onderweg zwijnen, herten of boskatten ziet.

De accommodatie in Sukemade is zeer eenvoudig (geen A.C.) en handdoeken, zeep, lakens en toiletpapier worden meegenomen vanuit Kalibaru.

 

     
 
     

Na het ontbijt de volgende morgen is er gelegenheid de oude fabriek te bezoeken en de verwerking van de latex te zien. (Rubber)

Daarna gaat het via dezelfde route terug met een stop aan de baai van Rajekwesi. Hier komen rond deze tijd de vissers met de prauwen terug van hun nachtelijke vangst.

Om ongeveer 13.00 uur is men dan weer terug in Kalibaru.

Inbegrepen in de prijs van deze trip zijn:

 • Vervoer
 • Gids
 • Overnachting incl ontbijt
 • Lunch en diner
 • Toegang tot het park
 • avondtrip naar het strand

De lokale gids ’s avonds naar de schildpadden moet apart betaald worden.

Richtprijs voor deze trip is ongeveer Euro 80  per persoon. (Indien met 2 personen). Indien met 4 personen wordt de prijs 50 Euro per persoon

     
Kawah Ijen vulkaan en hoogvlakte

Een deel van deze trip is ’s nachts zoals de tocht naar de Bromo. Ook deze trip wordt gemaakt met 4 wheel drives, maar ook met busjes. Het vertrek is om een uur of vier en de route voert via de doorgaande weg naar oosten naar Banyuwangi. In de stad wordt afgeslagen naar het westen en dan gaat de weg naar boven door het plaatsje Licin en een grote koffie/kruidnagel plantage. Daarna door een stuk bos, met reusachtige varens. de weg is hier op sommige stukken erg steil. Om een uur of zes/half zeven is de aankomst op de parkeerplaats bij Paal Tuding.

 
 
 

Vanaf hier moet er gelopen worden van 1850 tot 2388 mtr hoog. De totale afstand is 3 km en u dient toch wel anderhalf uur uit te trekken voor dit stuk.

Na koffie of thee wordt begonnen met de tocht, te voet, naar boven. Het eerste stuk is vals plat maar snel verandert dat in een steil pad met haarspeldbochten. Hier wordt je ingehaald door de zwaveldragers of kom je al zwaveldragers op de terugtocht tegen. Na een kleine 45 minuten kom je bij de zwavelweegplaats.

Tijd om op adem te komen. Van hier, de zon komt nu op, heeft men een prachtig uitzicht over de hoogvlakte met de omringende vulkanen zoals de Gunung Raung en de Gunung Merapi. In de diepte, tussen de bomen door, kan men ook de parkeerplaats zien waar de auto(s) staan.

Het vervolg (40 minuten) is veel minder zwaar en volgt een pad langs de buitenkant van de kraterrand. Een goed pad, soms stijgend en soms dalend. Na de laatste bocht staat men ineens voor de krater met uitzicht op het groen/blauwe kratermeer.

In de Krater wordt de zwavel gewonnen. Met de hand de krater uitgedragen en dan de afdaling tot aan de parkeerplaats. Sommige dragers torsen 80 - 100 kilo.

  

 

 
     
 
     
 

Zwavel winning in de krater

 

De route terug gaat via hetzelfde pad. het is nu al aardig wat warmer geworden. Als je deze trip maakt trek dan kleding over elkaar aan. Je kan dan wat uittrekken naar gelang de warmte. Terug bij de parkeer plaats is er weer gelegenheid wat te drinken of te eten.

 

 

Terug met de jeep of busje voert weer door het varen bos. Het is licht dus er is veel meer te zien. Via Banyuwangi en Genteng gaat het dan terug naar Kalibaru. Geplande aankomsttijd is ongeveer 12.00 - 13.00 uur.

Kosten van deze trip bedragen 90 Euro voor het vervoer (van max 6 personen. Entree bedraagt 2 Euro per persoon en als u eventueel een gids wilt meenemen komt er nog 7 Euro per groep bij.

Deze trip kan vooraf in de reis worden opgenomen of u kunt het boeken als u in Rumah Kita verblijft

 

     
Andere trips die zeker de moeite waard zijn :
 • Dokar trip door het dorp. Alle gasten beschouwen dit als een echte kennismaking met het platteland van Indonesie.
 • Wandeling rond Rumah Kita
 
 • Trip naar Alas Purwo
 • Trip naar Baluran Nat. Park
     

Meeste toeristen maken de trip vanaf Jakarta of Yogyakarta en gaan van Oost Java Naar Bali. Het is echter ook mogelijk de hele route vanaf de andere kant te doen. Beginnen op Bali en eindigen in Jakarta

   
     

www.rumahkita.info

Informatieve websites over Indonesie

Home, Java, Oost Java, Bali, Rumah Kita, Lombok, Sumatra, Singapore, Onze reizen, Links