mail@stapinntravel.com

"Buiten"gewone Indonesie reizen sedert 1979

www.rumahkita.info 

HOME

JAVA

OOST JAVA

BALI

RUMAH KITA

LOMBOK

SUMATRA

SINGAPORE

ONZE REIZEN

LINKS

BALI

Bali kan met Singapore Airlines,  Thai, Emirates, Cathay Pacific, Garuda en KLM direkt aangevlogen worden.

Vanuit Oost Java (Kalibaru) kan met de bus of trein tot Ketapan gereisd worden. Dan Straat Bali oversteken met de ferry en vervolgens naar iedere bestemming (Lovina, Denpasar, Kuta, Sanur, Ubud en Candi Dasa) met de openbare bus.

Vanaf Oost Java kan ook privevervoer geregeld worden voor het ophalen van,  of wegbrengen naar Bali.  Wij kunnen voor u accommodatie verzorgen in Kuta, Sanur, Ubud en Lovina en Candi Dasa.

     

Offerbakjes bij een tempel

 

In Nederland bestaat de indruk dat, omdat Bali maar een eiland is, het ook klein is. Bali heeft een oppervlakte van ongeveer 1/4  van Nederland. Dus zo klein is het niet. En zelfs als het druk is in het hoogseizoen vraag je je op het strand af waar dan al die toeristen zijn. De meeste toeristen verblijven in Kuta of  Sanur aan de kust, of Ubud in het binnenland, en in mindere mate in Candi Dasa aan de oostkust en Lovina aan de noordkust. Kuta en Sanur zijn de grootste toeristen concentraties. Sanur is dan nog redelijk rustig maar Kuta lijkt veel op de drukke Spaanse badplaatsen. Maar in de rustige wijken aan de buitenkant zijn nog kleine leuke hotelletjes tegen redelijke prijzen en heb je geen last van de drukte.

Op Bali is de godsdienst, Hindoeisme en Animisme.  De laatste jaren neemt de islam ook steeds meer toe en op diverse plaatsen zie je een moskee staan. Het hindoeisme en animisme is volledig verweven met het dagelijkse leven.  Overal vind je offerbakjes. Niet alleen bij de tempels maar ook bij de winkels, in het hotel en op straat. Voor toegang tot een tempel moet je meestal een Sarong dragen. Koop er daarom eentje en neem die altijd mee.

 

Legong Danseres

 

Terras sawa's bij Tegallalang

 

De toeristische bezienswaardigheden liggen voornamelijk ten noorden van Kuta en Sanur tot ongeveer halverwege het eiland. Hier liggen de plaatsjes Celuk (zilverwerk), Mas (houtsnijwerk), Ubud (schilderkunst), Bona (bamboo meubels) dicht bij elkaar. De Balinese dansen worden iedere dag opgevoerd in de theatertjes van Batubulan. s Morgens om negen uur de Barong dans en s avonds om zes uur de kecak-, trance- en vuurdans. Op Bali is erg veel te doen en te zien en om dat alles op te noemen voert te ver. We verwijzen dan naar de "Lonely Planet" of indien u bij ons iets geboekt heeft de reisdocumentatie die u van ons krijgt

 

Lovina Beach (noord kust)

 

 

Enkele dingen willen we toch wel aantippen.

Sukawati heeft een stoffenmarkt. Hier kun je stoffen kopen tegen zeer lage prijzen. En drink eens koffie bij een van de stalletjes aan de markt/ parkeerplaats bij de stoffenmarkt. Bali staat bekend om zn Salak Manis (vrucht). In de maanden Maart, April, Mei is het een drukte van belang op deze kleine markt. De mensen komen zelfs uit Jakarta om Salak te kopen op Bali.

In de folders staat Tanah Lot veelal genoemd om zn mooie zonsondergang. Maar hier is het altijd druk. Ga liever eens naar Ulu Watu op het zuidelijke puntje van het schiereiland. Hier zijn minder toeristen en het tempeltje is op 100 mtr hoogte bovenop de rotsen gebouwd. Je ziet hier hetzelfde alleen rustiger.Breng eens een bezoek aan Bona (bamboo meubels). De prijzen zijn erg laag en zelfs als je de verzendkosten naar Nederland bij de kostprijs optelt kom je niet duurder dan een derde van de prijs in Nederland.

 
     

Wil je gaan duiken ga dan naar de noordkust. Er is een klein hotel in Sambirenteng dat zeer goede duikfaciliteiten heeft. Het hotel heet Alam Anda en is niet vooraf te reserveren.  In Ahmed is een leuk hotel voor duikers : Bayu Cottages. De tripjes in het zuiden om te gaan duiken en snorkelen zijn niet aan te raden. Erg duur en weinig interessant.

     

Bali processie

 

Andere tripjes

  • Besakih tempel : de grootste tempel op de flank van de Gunung Agung
  • Gunung Kawi : een kleine tempel in een diepe vallei waar de voormalige koningen liggen begraven. Vlak bij Tampaksiring.
  • Na Tegallalang is er een diepe vallei rechts langs de weg en hier liggen de mooiste terras sawahs van Bali.
  • Rechtszaal van Klungkung
  • Tenganan, een traditioneel Balinees dorp vlak bij Candi Dasa. Hier kan de lunch gebruikt worden en ook een bezoek aan de vleermuisgrot kan in deze trip opgenomen worden.
  • Bezoek eens een van de hotels van de Aman keten. Er zijn er 3 op Bali. Amandari in Ubud, Amannusa in Nusa Dua en Aman Kila bij Candi Dasa.
 
     

Een trip naar het noorden is ook zeker aan te bevelen. Dit is een 2 daagse trip of langer. Uitgaande van 2 dagen kan deze trip er als volgt uitzien:

Vertrek na het ontbijt vanuit Sanur of Kuta. De eerste stop is bij de tempel van Mengwi. Daarna naar het plaatsje Pacung waar we koffiedrinken met een mooi uitzicht op de bergen, vandaar verder naar boven naar de fruitmarkt en dan lunch bij de tempel in het Bratan meer.

Vervolgens verder naar boven en hier zitten veel, niet agressieve, apen langs de weg. Koop op de fruitmarkt pindas zodat je ze kunt voeren. Dan afdalen naar Singaraja. Stop bij de Gitgit waterval. Het is een stukje lopen maar wel de moeite waard. Via Singaraja naar Lovina. Verblijf in Aditya hotel. (2 Persoonskamer incl ontbijt US$ 28. Betaal in Rp) Als u bij ons deze trip regelt regelen wij het hotel voor u natuurlijk.

s Morgens om 06.00 uur in de prauw de zee op naar de dolfijnen.Om 08.00 uur terug voor het ontbijt. Na het ontbijt via een andere route terug naar Zuid Bali. De eerste stop is bij het Batur meer met uitzicht op de vulkaan en het meer met aan de overzijde het dorpje Trunyan. Daarna verder naar Tampaksiring en een bezoek aan de tempel met de heilige bron. Lunch in de omgeving van Ubud en verder via Mas en Celuk naar Kuta. Omdat het hotel in Kuta betaald is kan de bagage daar achterblijven en hoef je slechts een tas met wat spullen mee te nemen naar Noord Bali.

Deze trip kan gemaakt worden met een auto/busje met chauffeur en gids. Maar als je durft te rijden (links) huur dan een jeepje of een auto. Internationaal Rijbewijs verplicht.

Of ga eens naar Pemuteran in het Noord Westen en ga duiken snorkelen bij Menjangan. Je kan dit ook doen als je van Java komt met een rondreis,

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bali crematie

     

Mocht je er achter komen dat er ergens een crematie is ga er dan naar toe want dat is een belevenis. Hoe meer gasten er zijn hoe groter het aanzien van de overledene. Die is trouwens al 100 dagen of langer dood. Maar deze tijd hebben ze nodig om de familie bij elkaar te roepen en om geld bij elkaar te krijgen voor de processie/ceremonie. Is het een rijke familie dan kan de processie honderden meters lang zijn. Het lijk wordt in een toren van bamboe en papier-mach naar de verbrandingsplaats gedragen door wel 50 dragers. Dit wordt voorafgegaan door een reusachtige papieren stier. Hier maakt men allerlei onverwachte bewegingen mee om de kwade geesten op een dwaalspoor te brengen. Blijf een beetje uit de buurt want ze lopen je zo ondersteboven. Bij de verbrandingsplaats wordt het lijk in de stier overgebracht en dan gaat alles in de fik. De processie begint meestal iets voor het middaguur want de verbranding moet plaats vinden als de zon het hoogste punt heeft bereikt

Voor allerhande diensten kunt u gebruik maken van onze vertegenwoordiger op Bali. Zijn naam is Made Kantun (Ronnie). Hij is gediplomeerd gids voor Bali en hij kan u helpen om van uw vakantie op Bali een succes te maken.

Kuta zelf met Legian is de grootste toeristen concentratie op Bali. Dit betekent dat het er druk kan zijn maar ook gezellig. Hier zijn de beste restaurants en de meeste winkels en met name s avonds is het een drukte van belang op straat. Legian, de Jalan Pantai en de Jalan Bakungsari zijn de 3 drukke winkelstraten die alleen bestaan uit winkeltjes en restaurantjes. In Kuta is werkelijk alles te koop maar het voornaamste zijn toch wel souvenirs en kleding. Aan het einde van de jalan Bakungsari bij het strand ligt een markt (ART MARKET) die geopend is vanaf een uur of tien tot even na zonsondergang. Op deze markt is voornamelijk kleding te koop. Wel afdingen.

 

     
Stap - Inn Travel maakt op Bali het meeste gebruik van het Rama Beach hotel (****) in Tuban, op 100 mtr van het strand in het rustige gedeelte van Kuta en op loopafstand van het centrum en het grote drukke strand. De kamers zijn betegeld en ruim met TV , Air Conditioning, ligbad/douche en balkon/terras. Het hotel heeft een bar, uitstekend restaurant, zwembad en tourdesk. Rama Beach ligt aan een zijstraat van de Jalan Kartika Plaza die naar het strand voert. Achter Rama Beach ligt Bakung Beach hotel (**). Ook dit kunt u bij ons boeken voor een verblijf op Bali. (of andere hotels in Legian of Sanur)  
     

Zie voor adressen van restaurants en barretjes, met name in de buurt van Rama Beach (Tuban/Kuta) onze uitgebreide reisdocumentatie

   
     

www.rumahkita.info

Informatieve websites over Indonesie

Home, Java, Oost Java, Bali, Rumah Kita, Lombok, Sumatra, Singapore, Onze reizen, Links